سخن اندیشورانِ غیرمسلمانِ معاصر در بارهی شخصیت پیامبرِ نور و رحمت حضرت محمد(ص)
به میمنت و مناسبتِ این روز خجسته و فرخنده، شما را به چند سخن از اندیشورانِ غیرمسلمانِ معاصر در بارهی شخصیت و کارنامهی آن مردِ شماره اول جهان هستی، مهمان میکنم:
فرخنده میلادِ پیامبرِ نور و رحمت و تأثیرگذارترین چهرهی تاریخِ جهان و بشر، بر تمامی یکتاپرستان و آزادیخواهان و عدالتطلبان جهان مبارک باد!
1) میخائیل. هـ. هارت (Michael. H. Hart ـ 1932م.) محقق معاصر آمریکایی در کتابش به نام «100 شخصیتِ تأثیرگذارِ تاریخ» پیامبر اسلام را در صدر این فهرستِ پرافتخار جای میدهد ودر توضیح و تعلیل آن چنین میگوید:
«انتخاب من برای جای دادن نام محمد در سرآغاز شخصیتهای تأثیرگذار جهان ممکن است موجب تعجب بعضی خوانندگان گردد و ممکن است برای دیگران سؤالبرانگیز باشد؛ اما او در تاریخ تنها مردی بود که فوق العاده در دو بعد دین و دنیا موفق بود.[۱]
2) کارن آرمسترانگ (Karen Armstrong ـ 1944م.) نویسنده و پژوهشگر معاصر انگلیسی در کتاب «زندگینامهی پیامبر اسلام» میگوید:
«اگر ما محمّد را از همان دیدگاهی که چهرههای بزرگ تاریخی را مینگریم، ببینیم، به راحتی به این باور خواهیم رسید که او بزرگترین نابغهی طول تاریخ بشریت بوده است. این باور نه به خاطرِ آوردن قرآن یا ایجاد یک دین بزرگ یا فتوحات نظامی او، بلکه به خاطر شرایط خاصی که او در آن رشد یافته، ایستادگی کرده و پیروز گردیده؛ در ما ایجاد میگردد».
«طی قرنها در غرب، ما سعی کردهایم از محمد چهرۀ مردی خشن، جنگجوی بیرحم و سیاستمداری خودخواه را ترسیم کنیم؛ در صورتی که او مردی بسیار احساساتی و رئوف بود. او به قدری رئوف و مهربان بود که حتی از آزار حیوانات هم ابا داشت. [2]
3) آنا ماری شیمل (Anne marie Schimmel ـ 2003ـ 1922) خاورشناس آلمانی و متخصص در تاریخ مذاهب و مطالعات اسلامی در کتاب "محمّد رسول خدا" میگوید:
«پدیدارشناسان ادیان و نیز روانشناسان در خواهند یافت که اسلام نمونهی بسیار جالب از اخلاص عاشقانه نسبت به پیامبر را در اختیارشان قرار میدهد. همه بر این قول خواهند آمد که شخصیت محمد براستی در کنار قرآن، کانون زندگی مسلمانان است. پیامبر آن کسی است که تا ابد اسوۀ حسنه (سوره ۳۳/ آیه ۲۱) نمونهی نیکو برای زندگی همه کسانی باقی میماند که در تشهد نماز و شهادت دین، تصدیق میآورند بر اینکه او براستی «رسول خدا» است. [3]
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
[1] 100 شخصیت تأثیرگذارِ تاریخ، میخائیل هارت، 1978، نیویورک، ص 33.
[2] محمد؛ زندگینامهی پیامبر اسلام، کارن آرمسترانگ، ترجمهی کیانوش حشمتی، 1386، انتشارات حکمت، تهران، صص 38 و 201.
[3] محمد رسول خدا، آنه ماری شیمل، مترجم حسن لاهوتی، انتشارات علمی فرهنگی، تهران، ص 7 (مقدمهی مؤلف).